måndag 2 mars 2015

Semlor.

Eftersom jag var sjuk på semmeldagen (mycket sjukdomar här hemma) så lovade jag barnen att vi skulle baka semlor under sportlovet istället. Riktigt uppskattat och gott!
Gjorde både vanliga och minisemlor och använde mig av detta recept:



20-26 st

25 g jäst
4 dl mjölk
2 ägg
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
100 g smör, rumsvarmt
11-13 dl vetemjöl

Pensling

1 ägg

Fyllning

3-6 dl vispgrädde 
ca 200 g mandelmassa
3-4 msk mjölk

Garnering

Florsocker

Såhär gör du:

Värm mjölken tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Dela degen i 20-26 bitar, beroende på hur stora semlor du vill ha. Rulla dem i bollar och lägg på en plåt med bakplåtpapper. Platta till dem lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter (detta är dock något jag brukar hoppa över, räcker att de jäst en gång innan) Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5-10 minuter, beroende på storlek. Låt dem svalna på ett galler.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ut lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassa med mjölk till en kalddig massa och lägg en klick i varje bulle.

Vispa grädden och bred ut eller spritsa dem på bullarna. Sätt på locket och pudra över florsocker.

Jag föredrar grodor istället och vispar ihop mandelmassan med grädden. Men det är en smaksak :)







 


Inga kommentarer: